Raet
Opplev smakebiter av Sørlandets nasjonalpark langs strendene fra Bjellandstrand til Hove på Tromøya og på sommerøya Merdø.
Rullestein-strendene og opplevelsen av havet som slår mot steinene er en fantastisk opplevelse – året rundt, i storm og stille. Nær havflaten er steinene glatte og fint avrundet. Gjennom tusener av år har bølgene kastet rundt på disse steinene – og gjør det fortsatt. Dette naturens kunstverk er formet gjennom 11–12000 år, fra den store skandinaviske breen etterlot seg den lange grustranden, endemorenen, som har gitt nasjonalparken vår sitt navn: Raet.
Raet strekker seg langs kysten gjennom tre kommuner. Fra Lyngør, Tvedestrand, i nord-øst til Hasseltangen, Grimstad, i sør-vest. Noen steder er moreneranden under havflaten andre steder er den basis for godt jordsmonn på land. I Arendal kan du se raet langs strendene mot Skagerrak på Tromøy og Merdø. Der er Raet synlig som rullestein-strender. Her kan du bokstavelig talt gå på historisk grunn og se etter spor fra siste istid.
Steinene som ligger langs strendene er faktisk ikke bare ”gråstein”. Riktignok dominerer gneisen, verdens eldste og mest vanlige bergart, men andre bergarter skiller seg ut – ikke i form, men i farge og struktur. Vi sier gjerne at Raet nasjonalpark presenterer porsjonsstykker av Sør-Norges geologi. Her finnes det mange bergarter som isbreen har forflyttet hit fra Austheiene og Lifjell i nord og fra Ringerike og områdene vest for Oslofjorden. Sjeldne bergarter som rombeporfyr og larvikitt er eksempler på bergarter som ikke finnes naturlig i den sørlandske berggrunnen. Langs svabergene er det skuringsstriper som viser hvilken vei isbreen beveget seg både når den rykket framover og da den trakk seg tilbake. Ytterst i havet ser du tårnene til havets katedraler. De ”tvende” fyr – Store og Lille Torungen poserer villig for fotografene uansett lys- og værforhold. Det er ikke få bilder som blir tatt av fyrene ytterst i havet fra strendene på Spornes og Hove på Tromøy i Arendal.
Raet nasjonalpark er en av Norges marine nasjonalparker, og av et areal på litt over 600 kvadratkilometer er 98% hav og sjøbunn. Du vil derfor få den beste opplevelsen av nasjonalparkområdene fra båt. Men for deg som ikke har egen båt, kan faktisk du også få i ”pose og sekk” hvis du tar en av byens ferger til Hove eller Merdø. Da får du en smak og duft av salt sjø og kan rusle i vakkert kulturlandskap eller langs strendene.Ytterst mot havet er strendene røffe og utsatt for vind og bølger, men på innsiden ligger strendene i ly for havets krefter. Her finner du Arendals flotteste sandstrender.
Mange vil tenke at det er rart å ha en nasjonalpark i områder som er både tett befolket og dessuten har ry for å være ”hele Norges sommersted”. Det er en grunn for at folk blir tiltrukket av skjærgårdnaturen. Den er vakker. Den innbyr til ro og fred. Noen vil kalle det sanselig – noe som appellerer til alle våre sanser. Det er fint – og da er det også verd å ta vare på. Det er motivasjonen for at de tre kommunene Tvedestrand, Grimstad og Arendal gikk sammen om en felles søknad om å etablere en nasjonalpark på Sørlandet. Ideen fikk gehør i regjering og Storting, og i desember 2016 ble Raet nasjonalpark vedtatt opprettet av kongen i Statsråd.
Som nasjonalpark er den blant Norges yngste i et fellesskap på tilsammen 46 nasjonalparker. Internasjonalt er nasjonalparkene nasjonenes stolthet, og vi må venne oss til å være stolte av denna turen og de naturkvalitetene som vi har lett for å ta for gitt. Verneformålet er å ta vare på natur og naturkvaliteter som alle setter pris på, og som vi ønsker skal gå i arv til våre barn og barnebarn. Derfor oppfordrer vi til å ta hensyn til naturen og det som lever og vokser der.
Det mange ikke tenker på, er det mangfold av liv som finnes i undervannslandskapet – fra livet i fjæra i skjærgården til havdyp ned mot 500 meter nær Norskerenna i Skagerrak. Der endemorenen ligger som et undersjøisk belte er det spesielt frodig. Her vokser store planter. Nærmest en skog av tareplanter. I dette naturmiljøet er livet like mangfoldig som i den mest urørte urskog – for ikke å si regnskog. I skogen finnes det planteetende organismer og det finnes rovdyr i ulike størrelser og fasonger. Det er med andre ord mye mer en fisk i havet, og du er velkommen til å utforske hva som finnes under de blå flater – når muligheten byr seg.
En smakebit på dette kan du nå også oppleve i Velkomstsenter Raet nasjonalpark i Vitensenteret Sørlandet i Arendal.