I disken selges ferske bagetter, kaker, juice og salater. På et bord like ved disken er det dekket med brødskiver, pålegg, ­kaker og en beholder med vann og ­appelsinbåter i. Alt på dette bordet er gratis for videregående skoleelever. Maten som serveres er gårsdagens brød fra Drømmeplassen. I tillegg serveres gårsdagens bagetter fra Kirkens Bymisjons kafé. Her skal ikke noe kastes hvis man ikke må.

Ungdomskafeen åpnet dørene første gang i mai, og er åpen mandag til torsdag fra klokken 14 til 17.
– For noen er dette dagens første måltid, sier Anne Marit Haslund, prosjektleder i Kirkens Bymisjons ungdomskafé på Torvet i Arendal.

Forebyggende fokus
Alle de ansatte på kafeen har bakgrunn fra psykisk helsearbeid, for tanken bak kafeen er forebyggende psykisk helsearbeid. Prosjekt­lederen er for eksempel utdannet sykepleier med mastergrad i psykisk helse­arbeid. Det betyr imidlertid ikke at kafeen bare er for dem som sliter psykisk. Den er myntet på elever på videregående skole i Arendal sentrum, fordi de fleste går forbi Torvet i løpet av dagen.

Oppsøkende
De ansatte er ute på gata og spør om ungdommene er sultne eller tørste. Det kan høres ut som de har en agenda, som å få stappet i dem noen gudsord eller få dem til å signere en TimeShare-avtale. Men her signeres verken avtaler med Gud eller ­Mammon. Håpet er at ungdommene skal klare å holde avtalene med seg selv, som å fullføre videregående skole. På en god dag er over 40 ungdommer innom. – Hit kommer de for å slappe av, spille spill, gjøre lekser, lade mobiltelefon eller å snakke sammen. Vi voksne er også tilgjengelige om noen ønsker å prate med oss, sier prosjekt­lederen.

En kulere generasjon
Ungdomskafeen er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Arendal kommune og skolene. For ungdommene som kommer innom og som vet at kafeens ønske er å drive forebygging av dårlig psykisk helse, er det helt uproblematisk. – Noen sier det er kult, andre sier det er viktig. Ungdom nå er mye mer åpne om slike ting enn før. De er en kulere generasjon enn oss, ler Haslund. Hun understreker at det er som en vanlig kafé, men med mulighet for voksenkontakt for dem som vil det.

Trosnøytral og multikulturell
Skumlere enn fokuset, er kanskje navnet – Kirkens Bymisjon. Noen tror det er en kristen kafé. Eller som Anne Marit Haslund fikk spørsmål om forleden:
– Må man være frelst? Anne Marit ler, og bedyrer at kafeen er trosnøytral og multikulturell. Kafeen tenker også helhetlig, med å gi ungdommene sunn mat og drikke, trygge voksne å snakke med og ha fokus på søvn. Grunnen til at det er videregående elever som er fokusgruppen, er ifølge Haslund at de er en litt glemt gruppe. Mens det er mye fokus på barn og unge, er disse på vei videre, og ofte glemt. – Kan vi med denne kafeen forebygge dropout? Kan vi fange opp og veilede dem som er i ferd med å droppe ut av skolen? Det håper jeg, sier prosjektlederen. Hun påpeker at kafeen ønsker å forebygge det meste - ungdomssvangerskap inkludert.

– Der finnes kun tre måter å behandle på innen psykisk helse. Det er samtaler, fysisk aktivitet og medisiner. Hvis man kan få til de to første, kan det være veldig for­byggende, sier Haslund. Hun påpeker at de unges største ­utfordring i dag er høye forventninger og krav til seg selv. – I mange tilfeller må vi lære dem å gi litt mer f…
Undersøkelser viser at unge sover to timer mindre per natt nå enn tidligere. De er «på» hele tiden, og sosiale medier krever sitt. – Mange som kommer inn her, sier «ah, fantastisk! Her var det stille», forteller ­Anne-Marit. Kafeen har TV og lydplanke, men det er sjeldent i bruk. Av og til kommer en guttegjeng innom og blir sittende helt stille.
– Jeg tror de trenger å få være litt i fred uten at noen maser på dem. Noen av ungdommene blir de godt kjent med. Da får de vite litt om hva ungdommen har å stri med, og hvordan det er når man har valgt feil på skolen. – Det er viktig at de har noen rundt seg som sier at det går fint.

Fakta om TV-aksjonen NRK
TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning 

7000 frivillige over hele landet organiserer innsamlingen gjennom 500 kommune- og bydelskomiteer. 100 000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører. TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974 og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker

Et eget innsamlingsråd, oppnevnt av NRKs styre, mottar og vurderer søknadene fra de som ønsker å bli tildelt NRKs TV-aksjon Kringkastingssjefen, NRKs øverste leder, tar den endelige beslutningen om hvem som tildeles TV-aksjonen. Innsamlingsrådet har også en viktig oppgave med å påse hvordan pengene brukes.

TV-aksjonen koordineres av et sekretariat, som ansettes av årets utvalgte organisasjon. Sammen med de øvrige ansatte og TV-aksjonens fylkesapparat bygges årets TV-aksjon
På selve TV-aksjonsdagen sender NRK direkte hele søndag kveld

 


Merete Haslund, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Arendal,
Anita Mørland, fylkesaksjonsleder og Maria Moxnes, kommunekomieteen
håper på en stor mobilisering under årets TV-aksjon på NRK.