Som eneste gullsmed, tilbyr nå Line Einersen Kjerland en helt ny kolleksjon for Åmlibunaden - regionens ­nasjonaldrakt. Sammen med Elise Thiis Evensen i Huldresølv, har hun hatt en liten flørt med det moderne når de nye ­søljene, spennene, mansjettknappene, ­ørepynten og halsringene ble tegnet.

Fargerike stein
Her kan du velge stein i den fargen du selv ønsker, innenfor 32 herlige farger. Er du vågal nok til å velge en søljestein i rosa? Eller vil du ha en champagnefarget som er mer i skalaen til det gull - og sølvfargede? – Bunadssølv er som med gamle møbler. Skal de eldes med verdighet, eller skal du pusse dem opp og få dem til å skinne, sier Line og smiler. Er du redd for å få påpakning for å ikke følge bunadsreglene, kan Line betrygge deg med at du holder deg innenfor tradisjonene med denne kolleksjonen til Huldresølv. Hun har selv finstudert de gamle bunadsmykke­tradisjonene i boken til Rikard Berge «Norsk bondesylv» fra 1926, hvor de ulike fargene går igjen.

I stadig utvikling
– Det er mye historie knyttet til bunad. Men bunaden er i stadig utvikling, og har rom for diskusjoner. Selv om det må være noen regler for at du kan se hvilket distrikt den er fra, mener Line. Som at sølvet til Åmlibunaden ikke skal være oksidert. Og at lauvene på søljen skal være forgylt. Steinene inni søljen er det derfor lov til å ha mer variasjoner i. Det ble også i tidligere tider laget støpte søljer med fargede steiner. – Vi hadde lyst til å ha noe som passet oss som ønsker å være en annerledes gullsmed, sier Line, som synes det er fint å ta den tradisjonelle bunadspynten med inn i fremtiden. – Du kan også godt bruke en slik bunads–sølje til en vanlig kjole, om du er vågal nok. Det er veldig kult, sier hun.