–For meg er det det mer ”more is more”, sier Line og ler.

Den trillende latteren er ikke borte lenge før den bobler over igjen. Muntrasjonsrådet på Einersen Gull i deres nye lokaler på Langbrygga bare elsker alt som glitrer. Smykker, øredobber, armbånd og ringer. Egentlig burde hun vært en åttearmet blekksprut skulle hun gått med alle smykkene hun liker.

Røft og seriøst

Det er ikke klassiske steiner og mengden karat som styrer valgene når hun tar inn smykker til butikken. Det er kunstverket. Håndverket. Elegansen i det litt røffe designet. Oftest dansk. Ole Lynggaard. Georg Jensen. Susanne Friis. På Einersen Gull finner du smykker litt utenom det vanlige. Her er folk gjerne innom både to og ti ganger og ser og prøver et smykke før de endelig bestemmer seg. Men sånn må det være, synes Line. Et smykke er en personlighet. En investering. Og noe du helst kan bære hver dag om du vil.

Naken uten

Det er vel unødvendig å si at denne damen føler seg naken uten et eller flere smykker på seg. Datteren fikk hull i ørene da hun var 9 måneder. Mannen har også blitt pyntet opp med ringer og halskjede. Sønnen på 11 har ørering.

–Og bruder. De legger så mye penger i brudekjolen, som de bare henger bort i et skap. Og smykket de bærer den dagen, er ofte lånt fra brudebutikken. Tenk for et fint minne fra dagen å ha et smykke du kan smykke deg med resten av livet, legger hun til.

Ville bli konditor

Egentlig skulle hun blitt konditor. Men så kom den nye skolereformen -94 og nektet henne å bytte over til yrkesfag når hun gikk på allmennfag. Så da ble det heller jobb i foreldrenes gullsmedbutikk – Einersen Gull – hvor hun ble bitt av gullsyken. Hun tok gullsmedutdanning siden det var like morsomt å få ut kreativiteten i gull som i kakedeig. Og ikke minst at hun kunne sove noen timer ekstra om morgenen. I 2003 overtok hun butikken. Og tar inn forhandlere som har et sortiment litt utenom det ordinære.

Bygger om

Gullsmedfaget kommer godt med når kunder vil bygge om smykker eller når hun er med i designernes idéfase. Hun hjelper også med å gi takst på smykker som skal forsikres.

–Det er en ting som veldig mange ikke tenker over, at de bør ta bilder av smykkene sine i tilfelle tyveri, råder hun.

Hverdagsluksus

Line har på seg en ring til mer enn 100.000 kroner. En ring hun bruker både til hverdag og fest. Den er på når hun vasker opp. Når hun sover under åpen himmel. Når hun heiser seil og drar over Atlanteren. Men hagearbeid – der tar hun ikke sjansen. En gullring fylt med små diamanter har et tålepunkt.

–Men jeg er opptatt av at smykket skal bæres på hverdager. Og at det bør vaskes. Mange tenker ikke over at smykker blir skitne. Men det blir de. Akkurat som genseren din, presiserer Line, og fikler med et av de to smykkene hun bærer rundt halsen.

Smykker er til for å brukes. Enten det er hverdag eller fest. Kjærlighetserklæring eller som et kjært minne.